top of page
  • Video

MIKEETS 5776

Droom je van vette koeien en magere koeien bij de Nijl; van volle en van lege korenaren. Dan ligt een verklaring van vette jaren en magere jaren toch heel voor de hand. Maar nee, de droomuitleggers van Pharao kwamen met heel andere verklaringen.

En waar haalt dat Jodenjochie Joseef de chotspe vandaan de machtige Egyptische koning - noem het op z'n Oud-Egyptisch een eitse - raad te geven?! Blijf luisteren naar een boeiende uiteenzetting van de Rebbe op deze vragen.

Het is deze Sjabbat tevens Rosj Chodesj en daarbij ook nog eens Chanoeka. Dat betekent dat er uit drie Sifree Tora-rollen gelaaind/gelezen gaat worden. Mag je zelf tijdens de dienst in sjoel de volgorde bepalen? U hoort het halachische antwoord op deze vraag.

Het was kortgeleden Joed-Tet 19 Kislev. Opnieuw is begonnen met het jaarlijks 'rondleren' van het boek Tanya, dat opent met de Tora-zin 'Kie karov eelèga - het is heel dicht bij jou; in je mond, in je hart, om het te doen.' Rabbijn Vorst geeft een uitleg.

De Sidra van de Week heet Mi- keets. En, opmerkelijk, acht dagen lang komen wij met Chanoeka het woord ' keets' zingend tegen. Aan het eind van het prachtige Chanoeka lied Maoz Tsoer: 'wekareev keets haje'sjoe'a - laat, o G.d, de Keets-Eindtijd der Verlossing naderbij komen!'

Is er temidden van SJABBAT SJALOM - CHODESJ TOV OEMEWORACH en CHANOEKA SAMEEACH een mooiere wens denkbaar?!
Commenti


bottom of page