top of page
  • Video

KORACH 5773

De Sjabbat is enerzijds het gezegende einde van de afgelopen week, anderzijds worden op dezelfde Sjabbat de dagen van de komende week gezegend. Wat is dan het verband tussen de sidra Korach van deze Sjabbat en de komende dinsdag, 3 tammoez, de datumdag dat de Lubavitcher Rebbe in 5754 / 1994 ...Ja, rabbijn Vorst stelt de vraag hoe je dat gebeuren moet benoemen. Tevens legt hij uit wat een Rebbe-figuur en parsjat Korach met elkaar te maken hebben.


"Wees niet als Korach en zijn kliek,' waarschuwt ons de Tora deze week (en niet alleen deze week). Helaas zijn er binnen het Joodse volk teveel ophitsers, machloukes makers, Korachieden, die het positieve verschijnsel Eenheid vanuit Verscheidenheid niet willen zien.


Rabbijn Vorst geeft voorbeelden van deze eenheid; hij noemt zijn zuster Schifrah die deze sjabbat jaartijd heeft van haar 'ultraulthodoxe ' man die tegen Egypte bij het Suez kanaal sneuvelde. Schifrah was daarna jarenlang steun en toeverlaat van haar mede oologsweduwen en hun weeskinderen. Met ontvangsten bij de Israelische president toe!


Rabbijn Vorst noemt Chaja Italiaander, die ons steeds weer enthousiast emailt over de heerlijk pluriforme Israelische samenleving. En hij noemt, dichter bij huis (ook letterlijk: hij woont er vijf minuten lopen vandaan) Jom HaVoetbal, waar aanstaande zondag Vroom en Vrij elkaar weer traditioneel zullen ontmoeten en begroeten. Een afgetekende nederlaag dus voor de negatieve Korachianen. G. zij dank!Comentarios


bottom of page