Excellentie, Excellentie,
Het is voor ons een grote eer dat u beiden zich bereid hebt verklaard ons te ontvangen
En een menora/chanoekia/Chanoeka-lamp in ontvangst te nemen.
Graag geef ik uitleg wat deze menora voor u en voor democratisch Nederland – als voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer – kan betekenen.
Met Chanoeka – het Joodse Inwijdingsfeest, dat acht dagen duurt – wordt iedere avond een licht aangestoken. De eerste avond één kaars of olie-lichtje; daarna iedere avond één lichtje meer.
Men zou daarvoor losse kandelaartjes kunnen gebruiken. Of zelfs plastic doppen van bijvoorbeeld lege frisdrankpakken. Men zet ze op een rechte rij en klaar is Kees/Moos.
Maar nee; wij maken om het Chanoeka-voorschrift mooi te vervullen, meestal gebruik van een menora-chanoekia met acht kaarshoudertjes of acht olie-lichtbakjes.
Waarbij de eis dat alle houdertjes/bakjes op één niveau moeten staan. Het ene houdertje/ bakje niet hoger, maar ook niet lager dan de andere houdertjes/bakjes.
Neer Hasjeem nisjmat chajiem – de levensziel is een licht van G.d, zegt de Bijbel. Een vonkje G.ddelijkheid. Ieder mens.
Ik hoef u niet uit te leggen welke boodschap met deze menora-chanoekia wordt gegeven aan onze Nederlandse leefgemeenschap. De ene mens is in wezen niet hoger dan de andere. Maar ook niet lager.
Maar er is nog meer:
niet alleen dat alle houdertjes op hetzelfde niveau moeten staan,
- de een niet hoger of lager dan de ander -
maar alle houdertjes moeten met elkaar verbonden zijn;
dus niet zomaar los van elkaar.
Nog meer: de lichtbronnen moeten worden aangestoken; moeten licht verspreiden
en niet alleen naar binnen – naar de eigen groep,
maar ook naar buiten toe!
Daarom ook dat de menora voor het raam wordt aangestoken. Of in de buitendeur-opening.
En zelfs op openbaar terrein.
Helaas, onze maatschappij wordt gekenmerkt door een grote duisternis. Sinds de zogenaamde Verlichting is het in de wereld, in de maatschappij, steeds duisterder geworden.
Daarom bieden wij u deze menora-chanoekia aan. Als inspiratie-bron voor een lichtgevende maatschappij van wederzijds respect en tolerantie.
En van hoop op een betere toekomst!
Ik vertel u daarom over een – tussen aanhalingstekens – Chanoeka-“viering” in het concentratiekamp Bergen Belsen. Het was de eerste avond Chanoeka. Het licht zou worden aangestoken door Rabbi Spiro, de Bluzener Rebbe.
Comments