top of page
  • Video

WAJIGASJ 5780

de PARSCHE-PORSCHE van DE WEEK

www.chabad.nl/rabbijnvorst

*Hoe zal de machtige onderkoning van Egypte reageren op de gewaagde pleidooiwoorden van Jehoeda? Die zich met volledige overgave inzet om zijn broer Benjamin van gevangenschap en slavernij te redden.

Jehoeda is het ‘Jehoeda-Joodse prototype’. Dat wil zeggen hoe wij ons met alle macht voor een ander moeten inzetten. Materieel en geestelijk.

*Jehoeda. What’s in the name? This is in the name Jehoeda: dankbaarheid tonen. G.d danken. En als vanzelfsprekend – wat nogal eens vergeten wordt - ook aan elkaar dankbaarheid tonen.

*Het is Aartsmoeder Lea die haar vierde zoon de naam Jehoeda heeft gegeven: ‘Deze keer wil ik Ha’sjem danken!’

De vraag wordt gesteld waarom Lea deze ‘dankbaarheidsnaam’ niet al eerder heeft gegeven? Jehoeda was immers haar 1,2,3, 4e zoon!

Het wordt u uitgelegd.

*Dit jaar – als de Masjieach nog niet gekomen zou zijn – valt de vastendag Assara (Tien) Beteeweet op dinsdag 7 januari 2020. Herinnerend aan het beleg om de stad Jeroesjalajiem door het Babylonische leger. Wat leidde tot de verwoesting van het Beeth Hamikdasj, de Eerste Tempel.

Rabbijn Vorst vraagt zich af waarom wij daarom nu nog steeds vasten. Dat is meer dan 3000 jaar geleden gebeurd. En er is toch later een Tweede Tempel gebouwd. In plaats van de Eerste Tempel.

Dat wij de verwoesting van die Tweede Tempel jaarlijks vastend op 9 Aw gedenken, is – zolang de Derde Tempel niet is gebouwd – begrijpelijk. Maar wat betreft de Eerste Tempel?

De vraag wordt beantwoord. Een antwoord, dat min of meer ligt op het gebied van de Kwantummechanica…

*Assara Beteeweet is de kortste vastendag in het Joodse jaar. Vanaf kwart voor zeven ’s morgens tot tien voor zes ’s avonds. Tenzij u op dat moment in Melbourne vertoeft. Of in Kaapstad. Of elders op het Zuidelijk Halfrond. Want daar is het de langste vastendag van het Joodse jaar.

* Indien nodig – in het geval dat de zo lang verwachte Masjieach nog niet gekomen zou zijn – gewenst

een makkelijk vasten en een gezonde aanbijt

en een

! ! ! S J A B B A T S J A L O M O E M E W O R A C H ! ! !

* tot volgende week graag op www.chabad.nl/rabbijnvorstComentarios


bottom of page