top of page
  • Video

WAJIGASJ 5777

De ontknoping!

Na alle spanningen van de afgelopen weken!

Maar er is meer dan wat aan de oppervlakte van de Tora-tekst komt. Rabbijn Vorst citeert de klassieke Tora-verklaarder Klie Jakar. Diepgaand maar ook schokkend!

O.a omdat er wordt gerefereerd aan het afleggen van rekening en verantwoording voor het Hemelse Gerecht na het verlaten van de aardse wereld. En als dat vertrek uit de aardse wereld plaatsvindt vanuit een nachtclub in Istanbul...

Schokkend! Anders, maar toch. Dat is ook wat Nederland deze week gedurende twee dagen - zaterdag, zaterdagavond en zondag - met Oud en Nieuw heeft meegemaakt. Twee dagen. Rabbijn Vorst verwijst naar zijn boek Joods Oud en Nieuw, een periode die twee maanden duurt. Ter vergelijking. Begrijpelijk dat hij na de zoveelste vuurwerkknal Asj'reenoe! uitriep.

U hoort hoe een commandant van de NKVD in een Siberisch Goelag-kamp 'Chanoeka-licht' aanstak.

En u wordt meegenomen naar het Middelpunt van Nederland, waar vorige week het wintermachanee van Tikwatenoe plaatsvond. Chapeau! Grote pluimen!

Spanningen binnen het Joodse volk? Blijf nog even luisteren naar de woorden van de profeet Jechezkeel in de haftara-profetentekst van deze Sjabbat. Om naar uit te kijken!

! ! ! S J A B B A T S J A L O M ! ! !

en met het oog op de vastendag van zondag: G E Z O N D E A A N B I J T ! ! !Comments


bottom of page