top of page
  • Video

WAJIEKRA 5775

de PORSCHE-PARSCHE van DE WEEK


Hebt u zin om straks in de Tempel offers te brengen? Bloed, bloed, bloed! Maar waarom deed koning Salomo / Sjelomo Hamèlech - de wijste mens aller tijden - daar dan wel massaal aan mee?


Rabbijn Vorst staat stil bij het verschijnsel Offerdienst; toen, nu en straks.


Ook 'Tijd' aan Hasjem offeren is een dienst aan G.d. Neem tijd voor het uitspreken van de vaste en van door jezelf geformuleerde gebeden! Neem tijd met het zeggen van een beracha-dankbetuiging aan G.d vóór dat je iets eet of drinkt. En daarna. Leer het jezelf aan en ook je kinderen en kleinkinderen. Niet alleen in het geval - met de formulering op Seideravond over twee weken - wanneer het kind een 'chacham' is of een 'tam', maar ook als dat kind een 'nog niets kan vragen kind' is of een 'ra'sja'.


Waarom is de letter aleph van het woord 'wajik'ra' zo klein geschreven? U hoort wat er in een Russisch stadje op de dag na Jom Kipoer in het jaar 5553/1792 gebeurde. Prachtig!


Deze Sjabbat wordt uit drie Sif'ree Tora - Tora-rollen - gelaaind-gelezen. Want het is ook Rosj Chodesj, het begin van een nieuwe maand. En niet zomaar een maand, maar de Maand van de Verlossing, Niesan. Daar horen speciale Tora-teksten bij.

Comments


bottom of page