top of page
  • Video

WAJETSEE 5772

Waarom sliep aartsvader Ja'akov alleen 'op die plek'? U hoort verschillende verklaringen voor deze slapeloze nachten.

De 'Psalm van de Week' psalm 145 wordt als eerste - in het kader van eenmaal het hele Tehilliem-Psalmen-boek de maand rond - op de laatste dag van de joodse maand uitgesproken. U kent hem wel vanuit de sidoer-gebedenboek, waar deze mizmor-psalm wordt voorafgegaan door "Asjree jo'sjewee weetèga, enz.'. (blz. 29, 68, 82, 152 en 175 in de vertaalde sidoer van Dasberg) Rabbijn Vorst leest een deel van zijn vertaling voor; hij legt uit waarom hij soms G.d met Jij en Jou in plaats van het gebruikelijke U aanspreekt. Een origineel gevoelsmatig argument.

In de Tanya tekst van deze week wordt over De Vier Werelden uit de Kabbalah gesproken. Aan de hand van 'De Professorale Vergelijking van De Drie-Vier Professorale Vergelijkingen' wordt het een en ander verklaard. (Zie ook in het boek Badèrech de blz. 130 t/m 136)

Het is nu de eerste week van de maand Kisleev, Chodesj haGe'oela, een feestelijke maand met 19 Kisleev - de dag dat de eerste Chabad Rebbe uit Russische gevangenschap vrij kwam - en Chanoeka. Een blije maand dan ook toegewenst en een Sjabbat Sjalom!
Comments


bottom of page