top of page
  • Video

WAJAKHEL 5779

de PORSCHE-PARSCHE van DE WEEK


*Be’tsal’eel en Aholiaw samen geven eensgezind leiding bij de bouw van het Misjkan, de Tabernakel. Met de inspiratiekrachten van Chochma, Tewoena/Bina en Da’at. Dat was 3330 jaar geleden. Maar ook nu moeten wij ernaar streven binnen in ons een spiritueel heiligdom te bouwen. Ook nu nog altijd en opnieuw gebouwd met Chochma, Bina, Da’at, zielskrachten door G.d aan de mens gegeven.


*Deze bovengenoemde eensgezindheid, benadrukt rabbijn Vorst, wordt ook aangeduid in de tekst die deze Sjabbat - Parsjat Sjekaliem - uit de tweede Tora-rol wordt gelezen. Iedereen moest een Halve Sjékèl geven; niet meer en niet minder. Want ergens zijn wij allemaal gelijk.


*U wilt weten waarom velen op Sjabbatochtend tsjolent eten? Tsjolent, een vóór Sjabbat gekookt mengsel van aardappelen, bonen, ui, vlees of wat moeder de vrouw – of vader de man – verder in de pan investeert? Het wordt u uitgelegd aan de hand van een tekst in de Sidra van deze Sjabbat.


*De tweede maand Adar komt eraan. Het gaat straks Poeriem worden. Met het lezen in het begin van de Megillat Esther over het grandioze feest van 180 dagen dat koning Achasjwerosj aanrichtte. Wat eigenlijk was er te vieren? Dat is de vraag. Gevolgd door een antwoord.


*Na Poeriem komt Pesach. De vraag wordt gesteld: ‘Waarom zijn wij eigenlijk hals over kop en overhaast uit Egypte weggevlucht?’ U hoort een verbazend en tegelijkertijd diepzinnig antwoord dat de Alter Rebbe in zijn boek Tanya op deze vraag geeft.


* Een S J A B B A T S J A L O M wordt u toegewenst. En tevens Een Blije Maand Adar Sjenie, gekenmerkt door een steeds sterker en sterker wordend Marbiem Be-Simcha-Gevoel.

Comments


bottom of page