top of page
  • Video

TOLEDOT 5781


de PORSCHE-PARSCHE van DE WEEK


*Toledot. Dat is de naam van de sidra van deze week. Te vertalen o.a. met generaties. Het is maandagavond 16 november wanneer de film van deze wekelijkse aflevering wordt opgenomen. Het is die avond op de Joodse kalender ingaande 1 kisleev.

Toledot: een bijzondere datum: het was op 1 kisleev dat de Rebbe, Rabbi Menachem M. Schneerson, weer na een uiterst zware hartaanval ‘gewoon’ aan zijn werk ging. Voor de huidige en komende generaties.

Toledot: een bijzondere datum: 1 kisleev is de geboortedag van rabbijn Vorst zijn - in de oorlog van honger en uitputting bezweken - moeder Tsipora Channa Vorst-Van Gelder z.l.

Rabbijn Vorst zijn herinneringen gaan deze avond daarbij onder meer terug naar het gevoelige gedicht ‘Lammetje, loop jij zo eenzaam te blaten’, dat zijn moeder voor hem als jongetje van 4-5 jaar zo liefdevol zong.

De woorden die hij daarover schreef in zijn boek ‘Vorst ontdooit’ leest hij u voor. Met begrijpelijke emotie. (Blz. 79 e.v. Amphora Books)


*Toledot-Generaties. Kortgeleden hield rabbijn Vorst een toespraak ter gelegenheid van de jaarlijkse Kristalnacht-herdenking. Door de televisie rechtstreeks uitgezonden.

Op verzoek van de organisatoren richtte hij zich in zijn toespraak tevens en speciaal tot de jeugd, de toekomstige Toledot-Generatie.

Opnieuw met emotie. Een oproep om G.d opnieuw in onze maatschappij te brengen. Een taak die speciaal door vooraanstaande wetenschappers moet worden verricht.

U hoort een deel van deze bijzondere toespraak.

Kisleev is een bijzondere maand. Daarover zal in komende afleveringen worden gesproken. Met de hoop dat Kisleev een gezegende maand zal zijn. En deze wens sluit aan bij de wekelijkse wens voor een

S J A B B A T S J A L O M O E M E W O R A C H

Comments


bottom of page