top of page
  • Video

TOLEDOT 5777


de PORSCHE-PARSCHE van DE WEEK


Wat doet de Dalai Lama in onze PARSCHE van de WEEK?! In één adem genoemd met de legendarische Sfardische Opperrabbijn Rabbi Mordechaj Eliejahoe z.ts.l.?! Lea Sacofsky kan u het antwoord op deze vraag geven. Met dank aan Rabbijn Raphael Evers.


Jisjma'eel/Ismael. Zoon: Newajot. Dochter: Machalat. Esav/Ezau trouwt met Machalat, dochter van Jisjma'eel. Waarom wordt bij die trouwpartij toch nog even vermeld dat de bruid - behalve een dochter van Esav - tevens een zuster van Newajot was? Dat wisten wij toch al?! U hoort een belangrijke boodschap voor (aanstaande) ouders.


In het Sjachariet-OchtendGebed is de tweede beracha-lofzegging de beracha van A'sjèr ja'tsar, die ook later op de dag wordt uitgesproken na gebruik van het toilet. Na gebruik van het toilet?! Een beracha na het toilet?! Rabbijn Vorst staat opnieuw stil bij het onvoorstelbaar ingenieuze G.dsWonder van de Spijsvertering: 'G.d schiep de mens met Chogma.' Inderdaad!!!


Chogma Biena Da'at. Afgekort: Chabad. Drie 'stadia' in het menselijk denkproces. Rabbijn Vorst gaat hier diep op in. En - als toegift - vertelt hij lachend hoe hij het pad noemt via welke hij naar het prachtige Amstelveense Mikwe- Ritueel Bad gaat.

Comments


bottom of page