top of page
  • Video

SJEMINIE 5774

de PORSCHE-PARSCHE van DE WEEK


Een tweedeling, deze sidra van de week. De inwijding van het Misjkan-WoestijnHeiligdom en de G.ddelijke 'aanwezigheid' daar eerst. Maar daarna regels over het kasjroet - (vandaar de uitdrukking 'kasj-roet in het eten gooien?) - en regels over spirituele (on)reinheid. Toch de vraag: is er misschien géén sprake van een tweedeling? U hoort een antwoord, inclusief de vraag 'Wilt u Joodse kleinkinderen?'...


Mizmor Psalm 72 is deze week aan de beurt. Met wensen en verwachtingen voor koning David's troonopvolger, Sjelomo Hamèlèg. Maar ook gericht op koning Willem Alexander en eigenlijk op ieder van ons. Immers, zijn wij niet allemaal 'bnee melagiem-vorstenkinderen'?!


In de Tanya-tekst van deze week maken wij kennis met een dieper aspect van Tora-leren. Wij zijn als een kind die zijn ouder roept; opdat deze nog dichter bij hem/haar zal zijn. Zo gemotiveerd leer je Tora met nog meer G.dsontzag.


'Hoera!' Maar een chassidische jood kende het woord niet en begreep het als 'hoe ra - hij is slecht. Rabbijn Vorst vertelt u in deze week -die met Poeriem begon- over het G.dsWonder 'De dood van Stalin'.

Commentaires


bottom of page