top of page
  • Video

NOACH 5781


de PORSCHE-PARSCHE van DE WEEK


*Uitgebreid wordt in de sidra #Noach verteld over de rampzalige (zalig?!) Zondvloed. Rabbijn Vorst noemt het beroemde boek ‘De Zondvloed’ van de hoogleraar Dr. A.M. Rehwinkel uit de Verenigde Staten. Deze behandelt vragen als ‘Was de #zondvloed een plaatselijke overstroming of was hij universeel?’ ‘Waar kwam al dat water vandaan, en waar is het gebleven?’ Voor twijfelaars is het boek een must. Voor niet-twijfelaars bijzonder informatief en bevestigend.


*Op de zevende dag van de huidige maand chesjwan begint men in Israel met het vragen om regen: ‘weteen tal oematar liv’racha’. Waarom dan pas, resp. dan al? U hoort een inspirerend antwoord met betrekking tot Ahawat Jisraeel. Opofferend; ten koste van jezelf. Rekening houdend met de ander.


*Waarom wordt de maand chesjwan ook mar-chesjwan genoemd? U krijgt twee antwoorden.


*Wat is de link tussen Noach en het jaar 1840? U krijgt een werkelijk opmerkelijk antwoord.


*Giejoer, overgaan tot het Jodendom. Een uitgebreid onderwerp. Een interessante brief van Rabbi Menachem Schneerson, de Lubavitcher Rebbe ztsl. wordt geciteerd.


*Theeblaadjes. Rabbijn Vorst leest vaak de papieren theeblaadjes die bij het favoriete huismerk theezakjes van mevr. Vorst aan een koordje worden meegeleverd. ‘Wat is uw ochtendritueel?’ las hij op een van die theeblaadjes. Zijn dagelijkse vroege ochtend-antwoord luidt: ‘Modè anie lefanècha - Dankend U, mijn Koning, ben ik weer wakker geworden.’

Comentarios


bottom of page