top of page
  • Video

NOACH 5779


de PORSCHE-PARSCHE van DE WEEK


*Chesjwan. De feestmaand Tisjri is voorbij. Voorbij? Nee! Want het zogenaamde concretiserend, praktisch uitpakken van de vorige maand genomen goede besluiten is nu begonnen. Het wordt u uitgelegd.


*Noach doet wel heel erg lang over het bouwen van de Arke. Waarom? Dat is de eerste vraag. De tweede vraag: wat leert die geschiedenis van de Mabboel-Zondvloed ons anno 5779? Zo’n vierduizend en meer jaren later? Het wordt u, opnieuw, uitgelegd.


*Bo el hateewa. Ga de Teewa-Arke binnen. Om van de woeste wateren gered te worden. Letterlijk. Maar ook: Ga de teewa, dat zijn de woorden van het gebed binnen. Niet alleen maar oppervlakkig de woorden uitspreken. Rabbijn Vorst heeft deze prachtige gedachte in een lied onder woorden gebracht. Op zijn CD straks te beluisteren.


*2014. Marokko. Koning en media spreken van een G.dsWonder. Na het in de Marokkaanse sjoels uitspreken van Tefillat Gèsjem, het Gebed voor de Regen.


*De Toren van Babel in de sidra van deze week; het ontstaan van verschillende talen. Nadat ons in de vorige week gelezen sidra is meegedeeld waar het menselijk spraakvermogen vandaan komt. Evolutie? Marc Hauser, Charles Yang, Robert Berwick, Ian Tattersall en nog vier andere topwetenschappers waaronder zelfs Noam Chomsky(!), acht zwaargewichten van evolutionisten – niet te verwarren met tsionisten - verklaren in een artikel op te houden te zoeken naar een verklaring waar spraak-taal vandaan komt en hoe spraak werkt. ‘It’s a riddle.’ Luister daarover naar de beroemde Tom Wolfe in zijn boeiende boek KONINKRIJK VAN DE TAAL, uitgegeven door Prometheus. Rabbijn Vorst leest voor.


*Mazzeltov! Avram en Saraj, later Avraham en Sara worden geboren! Met hen gaat deze Sjabbat een nieuw tijdperk beginnen. Met het inzicht en het geloof in een Onzichtbare, Alomtegenwoordige, Boventijdelijke G.d Die ‘overal en tegelijkertijd’ en ‘ín Tijd en Ruimte’ aanwezig is!


S J A B B A T S J A L O M O E M E W O R A C H en een voorspoedige maand C H E S J W A N

Comments


bottom of page