top of page
  • Video

EMMOR 5779
DE PORSCHE-PARSCHE van DE WEEK


*Rabbijn Vorst vertelt:

’Geef mij de sleutels!’

Het is Me’ier Tiefenbron die deze woorden - bevelend bijna - uitspreekt; in een konvooi dat tijdens de Israelische bevrijdingsoorlog op weg is naar het belegerde Jeroesjalajiem.

Een bijzonder en aangrijpend voorbeeld van Ahawat Jisraeel, opofferende liefde voor een ander.

Omertijd immers deze zeven weken!


*Omertijd. Omer-Tellen. De dagen. De weken.

Eigenlijk moet de mens altijd tellen. Ook de uren. De minuten. Zelfs de seconden. Want tijd is vergankelijk kostbaar. Tijd is niet terug te halen. Rabbijn Vorst vat het als volgt overrompelend samen: ‘Morgen is vandaag gisteren. Voltooid verleden tijd!’


*Toepasselijk: met het oog op morgen. Want de dag na de Sjabbat aan het eind van deze week gaat het Pesach Sjenie zijn. Secondair Pesach. Aandacht daarom voor de diepere betekenis van de beantwoordende Israelische uitdrukking ‘Hakol beSeeder’.


*’Lammetje, loop jij zo eenzaam te blaten.‘ De tekst wordt u zo dadelijk voorgelezen.

‘Vroeger, toen mijn moeder z.l. dit prachtige lied op die warmlieve melodie zong – ik zal toen vier, vijf jaar oud zijn geweest – begon ik vaak bij de woorden ‘Hier is geen watertje dat je zoudt lusten’ te huilen. Uit medelijden met dat lammetje. Ergens is dat ook nu nog vaak het geval.’

Rabbijn Vorst citeert zijn column ‘Joodse lammetjes’ in zijn boek ‘Vorst Ontdooit’. Waarom? Omdat het deze Sjabbat 74 jaar geleden is dat zijn moeder, die voor hem dat lied zong, in de beruchte Troebitz-trein van Het Verloren Transport van honger en ontbering bezweek. Zichronà liv’racha! Haar nagedachtenis en de bijbehorende gedachte mogen tot zegen zijn!


*Ten slotte ‘Let op uw tellen,’ wordt u geadviseerd. En tevens gewenst een

! ! ! S J A B B A T S J A L O M O E M E W O R A C H ! ! !

graag tot volgende week


Comentarios


bottom of page