top of page
  • Video

DEWARIEM 5777

de PORSCHE-PARSCHE-PARASJA van DE WEEK


Dewariem, de eerste sidra van het gelijknamige vijfde boek van de Tora (Deuteronomium).


Altijd gelezen op de meest droevige Sjabbat – zover je droevig mag zijn op een Sjabbatdag – van het jaar. Maar opmerkelijk: het boek Dewariem – en daarmee de hele Tora – wordt uitgelezen juist tijdens de meest vreugdevolle sjoeldienst van het jaar:op Simchat Tora – Vreugde der Wet! Positief gericht dus! Op naar het licht aan het eind van de tunnel!


Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Op 1 augustus zal het immers Tisj’a Be’av zijn; de dag die herinnert aan de verwoesting van zowel de eerste als van de tweede Tempel in Jeroesjalajiem. Een dag die in kienot-klaagzangen herinnert aan talloze vervolgingen in onze lange Joodse geschiedenis. Een dag waarop ook twee hartverscheurende klaagzangen worden uitgesproken betreffende de Shoa-Holocaust.

Hoe daar mee om te gaan?!


Rabbijn Vorst vertelt u – opnieuw; hij deed dat al eerder – over de Poolse Jood die alles in de oorlog had verloren. Vrouw, kinderen, familie, vriendenkring. Én zijn geloof in G.d.


Rabbijn Vorst vertelt over het gesprek dat deze man met zijn vroegere Rebbe had; met Rabbi Avraham Mordechai Alter, de Gerrer Rebbe, die ook in de oorlog zijn vrouw en kinderen had verloren. En tevens het merendeel van zijn 250.000 volgelingen. Aangrijpend; indringend wat de Gerrer Rebbe zijn bezoeker zei. Blijf dus luisteren.


Een vraag: waar op de Tempelberg heeft het Beth-Hamikdasj, de Tempel, eens gestaan? En dus: waar op de Tempelberg zal Hasjem eens de derde Tempel neer zetten?


Rabbijn Vorst citeert enkele meningen daarover. En hij spreekt de wens uit dat wij - het Joodse volk en de hele wereldbevolking – spoedig, bimheera wejameenoe, het juiste antwoord op deze vraag zullen mogen aanschouwen!


Een S J A B B A T S J A L O M wordt u toegewenst.


En - mocht de Masjieach nog niet vóór Tisj’a be’av/1 augustus zijn gekomen, dan wordt u ook toegewenst een makkelijk vasten en een gezonde aanbijt!


Rij ook volgende keer weer mee in de PORSCHE-PARSCHE-PARASJA van DE WEEK

Comments


bottom of page