top of page
  • Video

CHOEKAT 5774

Wie-o-wie?!


Was het nou Mosje die tweemaal boden stuurde, of was het Jisraeel, het Joodse volk in zijn geheel? De Tora-verklaarder Rasji geeft antwoord op deze vraag.


Het is een antwoord dat het begrip 'In ieder geslacht is er een Mosje-figuur' begrijpelijk maakt. Het is een antwoord dat het fenomeen 'Rebbe' verklaart. Nuttig te weten met het oog op 3 tammoez - aanstaande maandagavond-dinsdag - twintig jaar na het overlijden van Rabbi Menachem M. Schneerson, de Lubavitcher Rebbe.


U bent van harte welkom bij de speciale bijeenkomst - zie elders - om onder meer te horen waarom een Chassidische Rebbe zo belangrijk is geweest voor het Nederlandse Jodendom.


Mizmor 135 (zie blz. 25 in de sidoer van Dasberg) wordt deze week in het kader van het MizmorPsalmProgramma uitgesproken. 'Alles wat G.d wil, maakt Hij / doet Hij zijn / doet Hij gebeuren. In de hemel, op aarde, in de zeeen en in de ondergrondse waterstromen. In de wereld van materie en in de spirituele werelden.


Aan de hand van verdere teksten in deze psalm legt rabbijn Vorst uit dat veel mensen met hun beperkte voorstellingsvermogen zich een eveneens beperkte G.dsvoorstelling maken. Met woorden van de psalm: 'Een mond hebben zij, maar zij spreken niet. Ogen hebben zij, maar zij nemen niet waar, enz. Zoals zij zijn, zo zijn hun makers.' Of anders gezegd: de G.dsvoorstelling is afhankelijk van het beperkte denkraam van veel filosofen en theologen. Een Chassidische Rebbe verklaarde dieaangaande: 'In de G.d waarin zij niet geloven, kan ook ik niet geloven.'


"G.d trok Zich terug en er ontstond een leegte.' De Alter Rebbe legt in zijn boek Tanya uit dat het een vergissing is te denken dat deze Kabbalistische beschrijving van de Schepping letterlijk is bedoeld. Hoe heeft de Ari Hakadosj, Rabbi Jitschak Luria uit Tsefat, zijn uitleg dan wel bedoeld? U hoort een Tanya-antwoord.


Hoogleraar in de filosofie, leider van de anti-religieuze beweging Ha'shomer Ha'tsaier, vertrouwensman van premier Ben-Gurion. Deze man vraagt de Rebbe advies en besluit een leven van Tora en Mitswot te gaan leiden. Deze man opent de deur voor Chabad: 'Kom in vrije kiboetsiem over Jodendom vertellen. Organiseer daar voor de kibboetsnikiem een traditionele Sjabbat-viering.' U hoort het G.dsWonder.Comments


bottom of page