top of page
  • Video

CHAJEE SARA 5777


de PORSCHE-PARSCHE van DE WEEK


Aartsmoeder Sara is gestorven. Op 127-jarige leeftijd overleden. De vraag:wel of niet voortijdig? Als alles Behasj'gacha Peratit-met G.ddelijke Voorzienigheid tot in het Kleinste Detail is, dan niet. Luister maar verder.


In verband met dit Hasj'gacha-principe vertelt rabbijn Vorst wat hij - deze vrijdag precies 60 jaar geleden! - heeft ervaren. Leve het JNF!


Werd vorige week het Gebed-Gedicht Adon Olam - altijd te kort wat betreft de betekenisvolle inhoud - besproken, nu wordt aandacht besteed aan de eerste beracha-lofzegging die wij - iedere ochtend opnieuw - als eerste uitspreken: Baroeg Atta Ado-naj Ello-heenoe Mèlèg ha'olam, a'sjèr kidde'sjaanoe bemits'wotav we'tsiwanoe al netielat jadajiem. Vragen, vragen, vragen: waarom dat vroege handenwassen? Hoe vertaal je het woord baroeg? Vreemd: atta is eigenlijk een vrouwelijk woord! En-zo-voort verder; met ook uitleg vanuit het Chassidoet en de Kabbala.


Deze Sjabbat wordt met het uitspreken van een speciaal Beracha-Gebed de maand Kisleev aangekondigd. De maand die ook Chodèsj HaGe'oela wordt genoemd, de Maand van Verlossing. U hoort het waarom.

Opmerkingen


bottom of page