top of page
  • Video

BAMIDBAR 5774

Zin in een woestijnreis? Ja, waarom niet? Als het maar geen veertig jaar duurt..

De sidra Bamidbar, als eerste van het gelijknamige vierde boek van de Tora - Numeri - vertelt hoe de Twaalf Stammen in de woestijn gelegerd waren. Rond het MisjkanHeiligdom, de Tabernakel, dat in het centrum van het legerkamp gesitueerd was. Wat leert dat ons? U hoort een prachtige uiteenzetting die rabbijn Vorst werd toegemaild.


Mizmor-psalm 90 is de eerste van de elf psalmen die door Mosje zijn gedicht. Al deze elf mizmoriem worden in het PsalmProgramma van deze week gezegd. Mosje, de trouwe herder die opkomt voor zijn kudde, 'verwijt' G.d. dat wij te kort leven om echt te'sjoewa te kunnen doen, om diep berouw te kunnen tonen in de luttele zeventig of tachtig jaar die ons op aarde gegeven zijn. U hoort enkele citaten. Iedere Sjabbat- en JomTov-ochtend zeggen wij deze bijzondere, op blz. 23 van de Dasberg-sidoer te vinden, psalm. Zoeken dus.


Wat bedoelde de beroemde Rabbi Meíer van Primyszljan met zijn woorden 'Ich hob zwei kie'? U hoort een heerlijke, waar gebeurde, chassidische geschiedenis. Toepasselijk ook met het oog op de Tora-maand Siewan die binnenkort gaat komen.Comments


bottom of page