top of page
  • Video

ACHAREE MOT 5775

'Bezot jawo Aharon el hakodesj,' lezen wij in de sidra van deze week. 'Met dit zal Aharon naar het Heilige komen.' Wat betekent dat voor ons, in deze tijd? Een van de antwoorden, die u hoort, heeft te maken met de drie woorden 'tsom', 'soelam' en 'mamon' waarnaar in het gebed Oenetane Tokef wordt verwezen. Zeer de moeite waard.

Mizmor 65 staat in het PsalmProgramma van deze week. 'Sjomeea tefilla'. Een prachtige gedachte naar aanleiding van de drie letters sjien, mem en 'ajin van het woord 'Sjomeea'. Opnieuw zeer de moeite waard.

'Olam chèsèd jibane - de wereld is gebouwd op en afhankelijk van liefde.' Liefde voor G.d is één vorm van liefde waarnaar wij moeten streven. Maar eerst toch moet de mens werken aan gevoelens van ontzag en vrees voor G.d, zo legt Rabbi Sjneoer Zalman hartstochtelijk uit in zijn Tanya-tekst van deze week. Huiswerk voor ons!

Nog even en het is Pesach. In vrijheid zit u straks aan de Seidertafel. Maar is het altijd zo geweest? Rabbijn Vorst leest u een aangrijpend verslag voor hoe zijn schoonvader, Rabbi Mosje Rubinson, in een cel van de Sovjet Geheime Politie de Seideravond 'vierde'.

Tenslotte wordt u een Fijne Pesach toegewenst, een Chag Sameeach!Комментарии


bottom of page